Setiap premis perniagaan wajib menyediakan kod QR aplikasi MySejahtera untuk diimbas pelanggan sebelum masuk ke kedai selain menyediakan alat penyukat suhu dan cecair pembasmi kuman bagi mencegah penularan Covid-19 ketika tinjauan pada 24 Oktober 2020. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Pekerja kembali ke pejabat harus patuhi SOP, elak jangkitan

SHAH ALAM, 1 APRIL: Pekerja yang kembali bertugas di pejabat diminta mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) mengekang Covid-19 dengan lebih teliti dan bertanggungjawab.

Pengerusi Pasukan Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor (STFC) berkata langkah berkenaan dapat membantu mengurangkan bilangan jangkitan wabak memandangkan banyak kluster di tempat kerja.

“Kebenaran diberikan kerajaan ini bukan bermakna kita sudah menang melawan Covid-19 atau pandemik ini telah berjaya diatasi sebaliknya bagi memastikan ekonomi dan sektor pekerjaan beroperasi dengan kapasiti maksimum.

“Ini juga langkah memulihkan ekonomi negara secara berterusan. Jadi pekerja diingatkan sentiasa patuh SOP supaya tiada jangkitan di tempat kerja selepas ini,” kata Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad kepada SelangorKini.

Bermula hari ini kerajaan membenarkan syarikat swasta beroperasi dengan kapasiti penuh selepas arahan pematuhan dasar 30 peratus bekerja dari rumah dibatalkan.

Perkara itu diumumkan Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Rabu lalu.


Pengarang :