Selangorkini
Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari berucap ketika program Temu Anwar di Hotel Flamingo, Ampang pada 1 April 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Terima suntikan vaksin tetapi parlimen tidak bersidang

AMPANG, 2 APRIL: Dato’ Seri Amirudin Shari hairan dengan tindakan kerajaan enggan membenarkan sidang Dewan Rakyat diadakan walaupun sebahagian besar ahli parlimen sudah menerima suntikan vaksin Covid-19.

Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Selangor itu berkata undang-udang dikuatkuasakan mempunyai unsur untuk menekan bagi mengelak kebebasan bersuara.

“Pakatan Harapan (PAKATAN) menggubal serta menolak berita palsu kerana kita anggap undang-undang tersebut membataskan suara rakyat.

“Tetapi atas nama penyakit, ingin selamatkan negara dan bebas dari Covid-19 buat balik undang-undang menekan yang tak mahu suara dibuka dan ditindas. Institusi penting seperti parlimen dihalang walaupun hampir semua sudah menerima vaksin,” katanya dalam program Temu Anwar di Hotel Flamingo di sini.

Beliau berkata situasi yang berlaku dalam negara hari ini sedang menuju kegelapan dan ia perlu dilawan serta diterangkan semula.

Sebelum ini Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata kerajaan tetap menegaskan persidangan parlimen hanya akan bermula selepas tempoh darurat tamat.


Pengarang :