Warga Kuantan memakai pelitup muka ketika mengunjungi Jakel Kuantan mencari barangan persiapan Hari Raya Aidilfitri ketika tinjauan pada 16 Mei 2020. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

26 kluster ziarah Aidilfitri dikesan, dua di Selangor

KUALA LUMPUR, 29 MEI: Sebanyak 1,019 kes Covid-19 melibatkan 26 kluster yang berpunca daripada sambutan Aidilfitri dikesan sejak 13 Mei hingga semalam, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata daripada jumlah itu, dua kematian dilaporkan sehingga kini manakala satu kes sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU).

“Seramai 4,047 individu disaring yang mana sebanyak 1,019 kes dikenal pasti positif dalam kluster-kluster ini iaitu kadar positiviti 25.1 peratus,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Dr Noor Hisham berkata Sabah mencatatkan bilangan kluster sambutan Aidilfitri tertinggi dengan tujuh kluster diikuti Kelantan (lima kluster) manakala Johor, Melaka, Pahang, Selangor serta Wilayah Persekutuan Labuan masing-masing dua kluster.

Pihaknya juga menjangkakan jumlah kes dan bilangan kluster meningkat dan berkemungkinan melibatkan lebih banyak negeri serta daerah.

“Meskipun kerajaan menetapkan ziarah raya dan penganjuran majlis perayaan tidak dibenarkan namun masih ramai yang tidak endah larangan ini yang mengakibatkan tercetusnya kluster-kluster baharu Covid-19 sehingga ada yang mengakibatkan kes maut,” katanya.

Justeru beliau menyeru masyarakat mengambil iktibar dan tidak mengulanginya bagi sambutan Pesta Kaamatan dan Hari Gawai serta Aidilfitri yang kebiasaannya berlanjutan hingga sebulan.

Dr Noor Hisham turut mengingatkan masyarakat bahawa larangan merentas daerah dan negeri masih berkuat kuasa.

Katanya, sebanyak 51 kluster rentas negeri yang melibatkan 6,468 kes dikesan sejak 7 Disember 2020.

Beliau berkata aktiviti merentas daerah, negeri, kunjung-mengunjung atau perhimpunan sewaktu perayaan tidak sepatutnya berlaku sama sekali susulan pelaksanaan sekatan pergerakan penuh dari 1 hingga 14 Jun depan.

“Sekarang adalah waktu untuk kita semua bertindak bersama-sama menurunkan jumlah kes dan kematian harian,” katanya.

Dr Noor Hisham juga berkata 23 kluster baharu dikesan hari ini sekali gus menjadikan 603 kluster aktif di seluruh negara setakat ini.

Antara lain, ia melibatkan masing-masing lapan kluster tempat kerja dan kluster komuniti, lima kluster keagamaan dan satu kluster institusi pengajian tinggi swasta di bawah Kementerian Pendidikan.

-BERNAMA


Pengarang :