Polis Israel menahan seorang rakyat Palestin semasa pertempuran di pintu Gerbang Damsyik di Majid Al-Aqsa pada 8 Mei 2021. Foto REUTERS
AGENDA NASIONAL

Anwar kumpul dana RM1 juta bantu penduduk Palestin

SHAH ALAM, 17 MEI: Pejabat Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) berjaya mengumpul dana sebanyak RM1 juta setakat ini bagi membantu penduduk Palestin yang terkesan ekoran kekejaman rejim Zionis.

Presidennya berkata kutipan dana dikirim terus kepada Viva Palestina Malaysia dan My Aqsa Defenders untuk memelihara kebajikan rakyat di wilayah berkenaan khususnya daripada aspek pendidikan, ekonomi dan keselamatan.

Datuk Seri Anwar Ibrahim turut menjunjung kasih kepada Sultan Kelantan Sultan Muhammad V kerana bermurah hati memberi sedikit sumbangan bagi melengkapkan misi berkenaan.

“Saya minta rakan-rakan meneruskan usaha membantu langsung kepada Viva Palestina Malaysia dan My Aqsa Defenders supaya pengurusan dana lebih terkawal dan tiada kemungkinan ketirisan.

“Saya tekankan perkara ini bagi memastikan dana itu dikendali secara telus dan bertanggungjawab. Saya harap saudara dapat bantu salurkan mengikut keperluan serta keupayaan masing-masing kepada badan tersebut,” katanya menerusi siaran video dimuat naik di laman Facebooknya semalam.

Anwar yang juga Ahli Parlimen Port Dickson berkata, perkembangan di Gaza menyaksikan kebiadaban berterusan sehingga mengakibatkan jumlah kematian bertambah dengan anak-anak kecil menjadi mangsa.

Menurut Anwar, negara-negara Arab yang lemah dan bisu serta hipokrasi negara Barat menyebabkan Israel lebih bongkak, sombong serta berani melakukan penindasan terhadap rakyat di Gaza dan Baitulmaqdis.

“Kita mampu mengutuk, mengutip dana dan mendoa kepada Allah SWT tetapi kita harus mendesak pemerintahan masing-masing termasuk Malaysia untuk berbuat sesuatu yang lebih bermakna atas nama Islam serta kemanusiaan.

“Walaupun saya akui di Barat ada suara lebih lantang sekarang yang meminta supaya keadilan dan kemanusiaan dipelihara…tidak mempertahankan sikap biadab dan kezaliman yang terus menimpa rakyat Palestin,” katanya lagi.

Orang ramai yang mahu menyumbang boleh melayari laman sesawang https://www.vpm.org.my/ dan www.pedulipalestin.com.


Pengarang :