Nor Najihah Nordin bersama anaknya, Muhammad Aryan Rizqi dan Muhammad Areez Rifqi pada program Saringan Komuniti di Dewan Eng Ann, Klang pada 30 Mei 2021. FOTO MUZAMMIL/SELANGORKINI
SELANGOR

Bimbang kawalan di taska, suami isteri bawa anak buat saringan percuma

KLANG, 31 MEI: Bimbang tahap kebersihan dan keselamatan di taman asuhan kanak-kanak (taska) mendorong sepasang suami isteri membawa dua anak mereka membuat saringan Covid-19 semalam.

Nor Najihah Nordin, 32, berkata dia dan suami, Mohd Syafiq Azmal, 33, mengambil langkah itu bagi memastikan Muhammad Aryan Rizqi, 5, dan Muhammad Areez Rifqi, 8 bulan, bebas jangkitan wabak.

“Kami memilih kaedah pandu lalu kerana tidak mahu beratur panjang selain mengelak berkumpul dengan orang ramai. Kami hanya perlu menunggu giliran kurang 10 minit untuk disaring.

“Proses saringan berjalan lancar walaupun mereka berdua baru pertama kali merasainya,” katanya yang menetap di Setia Alam dan menjalani saringan di Dewan Eng Ann, Klang.

Nor Najihah yang berkhidmat sebagai jurukur bahan turut menyeru ibu bapa memanfaatkan program percuma ditawarkan Kerajaan Selangor kerana mampu menjimatkan kos tanpa perlu ke klinik swasta.

Menurutnya, langkah itu juga bagi mengenal pasti status kesihatan diri berikutan kes Covid-19 ketika ini agak membimbangkan terutama dengan penemuan varian baharu yang cepat berjangkit.

Nur Syahirah Mohd Yusoff dan Nurina Hassan

“Ambil peluang ini dan bawa keluarga sebab virus kita tidak nampak, apatah lagi orang yang tiada simptom pun boleh positif. Kita pergi kerja dan anak pula di pusat jagaan jadi risau jika antara kami menjadi ‘pembawa senyap’.”

Sementara itu, dua rakan sekerja mengambil kesempatan cuti hujung minggu melakukan saringan melalui kaedah sama kerana salah seorang daripada mereka mengalami simptom demam dan sakit kepala.

Nur Syahirah Mohd Yusoff dan Nurina Hassan, masing-masing 21 tahun membuat pendaftaran awal melalui aplikasi Langkah Masuk Dengan Selamat (SELangkah) sejak tiga hari lalu.

“Kami hanya menunggu giliran kurang 30 minit walaupun banyak lagi kenderaan lain berbaris, malah ujian calitan sekejap sahaja dan berharap keputusan saringan negatif,” kata Nur Syahirah.


Pengarang :