Atlet wushu sanda menjalani latihan bagi persiapan Sukma di Pusat Latihan Kelab Wushu KK Chia, Selayang pada 5 Julai 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Cegah risiko jangkitan virus, MSN arah 355 atlet balik rumah

KUALA LUMPUR, 21 MEI: Majlis Sukan Negara (MSN) sudah mengarahkan 355 daripada 695 atlet kebangsaan pulang ke kediaman masing-masing dalam usaha membendung risiko penularan Covid-19 dalam kalangan atlet, jurulatih dan pegawai.

Mereka yang terlibat adalah terdiri daripada atlet pelapis dan tidak menyertai sebarang kejohanan penting pada tahun ini, sudah meninggalkan asrama dan venue latihan secara berperingkat bermula 7 hingga 12 Mei lepas.

Pengarah Bahagian Atlet MSN Jefri Ngadirin berkata kesemua atlet akan kekal berada di kediaman masing-masing sehingga pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tamat pada 7 Jun ini.

“Sekiranya PKP sambung, kita akan berbincang semula macam mana latihan mereka, buat masa sekarang mereka tetap berlatih di rumah secara dalam talian,” katanya kepada Bernama hari ini.

Pada masa sama, atlet di bawah Program Podium masih menjalani latihan secara kuarantin di MSN terutama mereka yang sudah melayakkan diri ke Sukan Olimpik Tokyo 2020 pada Julai depan

Jefri berkata bagi memantau perkembangan atlet berada di rumah, mereka kini perlu mengikuti sesi latihan secara dalam talian bagi mengekalkan kecergasan fizikal sepanjang tempoh PKP.

Sementara itu, beliau berkata Kompleks Sukan Paralimpik Kampung Pandan berada dalam perancangan untuk dijadikan pusat kuarantin bagi atlet kebangsaan yang dijangkiti Covid-19.

-BERNAMA


Pengarang :