Kontena khas yang ditempatkan di Hospital Sungai Buloh sebagai tambahan tempat penyimpanan jenazah atau mayat mangsa Covid-19. Foto Facebook KKM
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Hospital Sungai Buloh sedia kontena khas simpan mayat pesakit Covid-19

KUALA LUMPUR, 17 MEI: Jabatan Perubatan Forensik Hospital Sungai Buloh terpaksa menyediakan kontena khas sebagai tambahan tempat penyimpanan jenazah atau mayat mangsa Covid-19.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerusi hantaran di Twitter memaklumkan enam lagi kematian dilaporkan di hospital berkenaan semalam.

Menurut kenyataan itu, lebih 80 peratus kematian akibat jangkitan Covid-19 di negara ini adalah daripada golongan berusia dan menghidap lebih satu penyakit kronik atau komorbiditi.

“Kebanyakan mereka mendapat jangkitan daripada ahli keluarga terdekat. Jika anda tinggal bersama golongan berisiko tinggi, lindungi diri anda untuk anda melindungi mereka,” menurut KKM.

Sebanyak 3,780 kes Covid-19 dengan 36 kematian direkodkan semalam manakala kes sembuh pula adalah 3,990.

Selain itu, 520 pesakit dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan 272 daripada mereka memerlukan alat bantuan pernafasan dan kes aktif Covid-19 di seluruh negara kini berjumlah 42,135.

-BERNAMA


Pengarang :