Keadaan sebuah kuil di New Delhi, India yang dijadikan pusat kesihatan sementara bagi merawat pesakit Covid-19 susulan kenaikan mendadak kes di negara itu ketika tinjauan pada 5 Mei 2021. Foto REUTERS
AGENDA GLOBAL

Lebih 400,000 kes wabak sehari, India catat rekod baharu dunia

NEW DELHI, 6 MEI: India mencatat rekod global baharu pada Khamis selepas melaporkan kes jangkitan Covid-19 sebanyak 412,262 dalam tempoh sehari, lapor Agensi Anadolu.

Menurut Kementerian Kesihatan jumlah keseluruhan kes setakat ini melebihi 21 juta manakala 3,980 lagi kematian dilaporkan menjadikan keseluruhan mencecah 230,168 orang.

Ini kali kedua kes harian melebihi 400,000. Sabtu lalu, India mencatatkan 401,993 jangkitan harian.

Seorang saintis terkemuka India pada Rabu memberi amaran bahawa gelombang ketiga adalah sesuatu yang “tidak dapat dielakkan”.

Perdana Menteri Narendra Modi, yang berdepan kritikan kerana didakwa gagal menguruskan gelombang kedua, telah mengumumkan lebih banyak langkah untuk menangani situasi tersebut.

Ketika lonjakan jumlah kes yang mendadak, terdapat banyak permintaan untuk sekatan pergerakan di seluruh negara diambil untuk menghentikan penularan.

“Tidak ada pilihan lain selain mengenakan sekatan pergerakan secara menyeluruh untuk memutuskan rantaian jangkitan.

“Benar, sekatan pergerakan akan menjurus kepada lebih banyak kesulitan ekonomi, tetapi kita tiada pillihan. Dengan kes yang semakin meningkat, menunjukkan kita tidak bersedia menghadapi lonjakan kali ini,” kata ahli pulmonologi Dr Digambar Behera.

-BERNAMA


Pengarang :