Selangorkini
Penolong Pengurus Seksyen Perancangan Strategik Yide Muhammad Hafiz Bahari membantu anak yatim mencuba baju Raya di gedung tekstil Jakel, Shah Alam pada 2 Mei 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Lebih 7,000 anak yatim terima sumbangan Aidilfitri Yide

SHAH ALAM, 3 MEI: Yayasan Islam Darul Ehsan (Yide) mengagihkan sumbangan Aidilfitri berjumlah RM775,800 kepada 7,758 anak yatim di sembilan daerah di Selangor tahun ini.

Penolong pengurus seksyen perancangan strategiknya berkata bantuan RM100 setiap seorang disalur terus ke akaun bank anak yatim secara berperingkat bermula awal Ramadan.

“Setiap tahun, Yide memberikan sumbangan kepada semua anak yatim tetapi program tahunan penyerahan bersama Duli Yang Teramat Mulia (DYTM) Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah kali ini dibatalkan.

Penolong Pengurus Seksyen Perancangan Strategik Yayasan Islam Darul Ehsan (Yide) Muhammad Hafiz Bahari bercakap kepada Media Selangor selepas program pembelian baju raya bersama anak yatim di Jakel, Shah Alam pada 2 Mei 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

“Ia mengambil kira situasi semasa pandemik Covid-19 yang masih belum dapat dibendung sepenuhnya selain mengelak jangkitan wabak,” kata Muhammad Hafiz Bahari.

Beliau ditemui pada program Mahabbah Aidilfitri KDEB Waste Management (KDEBWM) dan Yide di gedung tekstil Jakel, Seksyen 7 di sini semalam.

Menerusi program berkenaan, seramai 94 anak yatim dan asnaf dari tiga pusat jagaan berdaftar di bawah Yide diberi peluang memilih sendiri baju raya sebagai persediaan menyambut lebaran.

Sementara itu, Hafiz berterima kasih atas jalinan kerjasama syarikat pengurusan sisa pepejal dan pembersihan awam berkenaan selain berharap dapat diteruskan pada tahun akan datang.

“Sebelum ini, KDEBWM pernah menaja program tahunan anak yatim pada Ramadan melalui sumbangan tunai untuk diserahkan kepada golongan terlibat.

“Bagaimanapun, tahun ini menukar platform dalam bentuk penyerahan pakaian raya kerana mungkin ia lebih sinonim yang boleh memberi lebih kegembiraan kepada anak yatim dan asnaf,” katanya lagi.


Pengarang :