Hanya peserta yang dijemput sahaja dibenarkan menghadiri sesi temu duga program Jelajah Selangor Bekerja 2020 di Stadium Tertutup Kuala Selangor pada 15 November 2020. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA PILIHAN MINGGUAN SELANGOR

Perlukan tenaga mahir, 15,000 cari kerja guna kaedah padanan

SHAH ALAM, 4 MEI: Seramai 10,000 hingga 15,000 penduduk dijangka memperoleh pekerjaan secara sambilan dalam tempoh tiga tahun melalui kaedah padanan kerja.

Ketua Pegawai Operasi Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) Soffan Affendi Aminudin menjelaskan pekerjaan antara faktor penting dalam menarik pelaburan ke negeri ini.

“Untuk menarik pelaburan, kita memerlukan tenaga kerja mahir sebagai salah satu kaedah bagi memastikan pelabur memilih Selangor sebagai destinasi pelaburan.

“Kita mahu pastikan pekerja ini sepadan dengan permintaan. Kita juga mahu pastikan apabila mereka bangunkan pelaburan di sini, kita ada modal insan yang membantu melaksanakan perniagaan tersebut,” katanya pada 28 April.

Soffan Affendi berkata seramai 6,000 pencari kerja mendaftar program Selangor Kerjaya setakat ini dan hasilnya dijangka dapat dilihat pada suku ketiga tahun ini.

“Sekarang ini 6,000 ini kita berjaya tarik ke Selangor Kerjaya dan keberkesanan mereka mendapat kerja ini akan nampak mulai bulan September ke atas,” katanya.

Lebih RM70 juta diperuntuk dalam Belanjawan Selangor 2021 untuk program Selangor Kerjaya bagi melahirkan tenaga kerja berkualiti tinggi seiring permintaan pasaran.

Selangor Kerjaya adalah sebahagian Agenda Digitalisasi yang dibentang Dato’Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari dalam Belanjawan Selangor 2021.


Pengarang :