Masyarakat diminta menyemak dahulu kesahihan sesuatu maklumat sebelum dikongsi dalam media sosial bagi mengelak penyebaran berita palsu dan maklumat tidak tepat. Foto BERNAMA
BERITA UTAMA SELANGOR

Persatuan: Tidak benar 40 peratus penduduk Seksyen 23 dijangkiti Covid-19

SHAH ALAM, 17 MEI: Dakwaan 40 peratus penduduk Seksyen 23 di sini dijangkiti Covid-19 seperti tersebar di media sosial dan aplikasi WhatsApp tidak benar.

Persatuan Komuniti Penduduk Seksyen 23 (PKS23) menegaskan, dakwaan jangkitan virus berpunca daripada seorang jemaah tarawih juga palsu.

Sehubungan itu, persatuan komuniti akan mengambil tidakan lanjut ke atas pihak tidak bertanggungjawab menyebar dakwaan berkenaan.

“Untuk makluman kes jangkitan Covid-19 di kawasan Seksyen 23 tidak seperti yang dihebahkan serta masih terkawal.

“Virus ini bukanlah keseluruhan kes tersebar melalui jemaah surau,” katanya dalam kenyataan semalam.

PKS23 menjelaskan setakat 15 Mei, jumlah peratus rumah yang terkesan dengan pandemik itu adalah 7.5 peratus iaitu 2.5 peratus penduduk positif Covid-19.

“Berkenaan dakwaan ambulans keluar masuk kawasan Seksyen 23, ia adalah milik syarikat swasta yang berpengkalan di sini dan tidak membawa pesakit Covid-19.

“Sehingga kini, tiada tindakan memasang pagar atau pengisytiharan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) oleh pihak berkuasa dilaksanakan di Seksyen 23,” katanya.

Pada Sabtu, satu artikel berkenaan penduduk di situ mendakwa komuniti berkenaan dijangkiti Covid-19 sebanyak 40 peratus dengan situasi makin tenat tular melalui aplikasi WhatsApp.

Menurut artikel itu, virus tersebut tersebar daripada seorang jemaah terawih yang positif Covid-19 setelah mempunyai kontak rapat dengan pesakit yang dijangkiti virus terbabit.

 

 


Pengarang :