Selangorkini
Anggota polis dan tentera melakukan sekatan jalan raya di laluan keluar masuk Plaza Tol Bukit Jelutong, Shah Alam ketika tinjauan pada 16 Januari 2021. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

PKP: 13 sekatan jalan di Kuala Lumpur, Putrajaya esok

KUALA LUMPUR, 12 MEI: Sebanyak 13 sekatan jalan raya akan diadakan di sekitar Kuala Lumpur dan Putrajaya sempena Aidilfitri esok susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) serta larangan rentas daerah dan negeri.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Azmi Abu Kassim berkata antaranya ialah di Jalan Persekutuan, Lebuhraya Sungai Besi, Plaza Tol Jalan Duta dan Jalan Ampang berdekatan Bangunan RISDA.

“Hampir 400 pegawai dan anggota akan dikerahkan untuk bertugas,” katanya kepada Bernama hari ini.

Beliau berkata sejak pelaksanaan PKP di Selangor Khamis lepas, sebanyak 1,472 kenderaan yang cuba keluar dan masuk ibu negara telah diarahkan berpatah balik, antara lain kerana tidak mendapat kebenaran polis untuk melakukan perjalanan rentas negeri.

Sementara itu, Ketua Polis Selangor Datuk Arjunaidi Mohamed berkata sejak pelaksanaan PKP, sebanyak 313 kompaun telah dikeluarkan ke atas individu yang melanggar tatacara operasi piawai (SOP) perintah tersebut termasuk melakukan perjalanan rentas daerah.

Beliau berkata kesesakan akibat sekatan jalan raya tidak dapat dielakkan kerana pihaknya perlu memeriksa satu persatu kenderaan untuk mengelakkan mereka melanggar SOP PKP.

– BERNAMA


Pengarang :