Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah ketika sidang media harian berkaitan jangkitan Covid-19 di Kementerian Kesihatan Malaysia, Putrajaya pada 19 Januari 2021. Foto BERNAMA
AGENDANASIONAL

PKP 2.0 tidak gagal – Dr Noor Hisham

SHAH ALAM, 8 MEI: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menegaskan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 yang dilaksanakan secara berfasa di beberapa negeri bermula 13 Januari lalu tidak gagal.

Sebaliknya, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata kes Covid-19 boleh mencecah 10,000 sehari jika perintah tersebut tidak dikuatkuasakan.

“KKM jangka kes menurun pada Mei, namun selepas kelonggaran kepada banyak sektor ekonomi dan sosial serta kelesuan pandemik, kes kembali meningkat. Awal Mei, kes kembali 3,000 sehari,” katanya menerusi sidang media hari ini.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata kebanyakan kes ketika ini adalah sporadik dalam komuniti tanpa mengetahui punca jangkitan dan jumlah kes lebih tinggi berbanding kluster.

Sementara itu, Noor Hisham memaklumkan terdapat 14 kluster rentas negeri yang aktif ketika ini.

“Ada kluster ini dijangkiti varian Afrika Selatan B1351 (dan) kerana itu rentas negeri masih tidak dibenarkan,” katanya.


Pengarang :