Pengunjung mengunjungi pusat membeli-belah untuk membeli pakaian sebagai persiapan akhir menyambut Aidilfitri pada tinjauan di sebuah pusat membeli belah pada 12 Mei 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

PKP: Penduduk Malaysia tetap bersemangat buat persiapan raya

KUALA LUMPUR, 13 MEI: Mood meraikan Aidilfiti masih tetap ‘dirasai’ di seluruh negara dengan orang ramai kelihatan membuat persiapan di saat akhir membeli kelengkapan raya dan barangan basah biarpun kebanyakan mereka kali ini cuma beraya di ‘perantauan.’

Tinjauan Bernama di beberapa pasar pagi dan premis menjual kelengkapan raya yang sebelum ini menjadi tumpuan setiap kali menjelang Aidilfitri mendapati hampir kesemuanya ‘meriah’ dengan pengunjung seawal 7 pagi dan majoriti premis serta pengunjung dilihat mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) yang ditetapkan.

Di Pasar Chow Kit, pengunjung diarahkan berbaris untuk memasuki premis manakala kawasan sekitarnya dikawal anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) dan penguatkuasa pihak berkuasa tempatan (PBT), sesuai dengan SOP ketat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berkuat kuasa semalam.

Perkara sama dapat dilihat di Jalan Tuanku Abdul Rahman di sini dan Pasar Seksyen 6 di Shah Alam, Selangor yang merupakan tempat tumpuan untuk membeli baju raya serta barangan keperluan bagi persiapan juadah Aidilfitri.

Pengunjung Pasar Seksyen 6, Mohd Muizzuddin Abdullah, 29, berkata meskipun penat beliau akur untuk beratur seawal 7.30 pagi dan terpaksa menunggu lebih sejam sebelum dibenarkan masuk bagi mencari bahan memasak laksa yang dikirim isteri.

Tinjauan turut mendapati kebanyakan pusat beli-belah terkemuka yang tersenarai di dalam sistem Hotspots Identification for Dynamic Engagement (HIDE) masih ditutup hari ini.

Selain menjaga SOP asas seperti pemakaian pelitup muka, berbaris dan penjarakan sosial, beberapa premis mengehadkan jumlah pengunjung pada satu-satu masa.

Ini termasuk Pasar Besar Kuantan di Pahang yang mengehadkan 170 pengunjung pada satu-satu masa manakala pasar pagi Pekan Kota Sarang Semut di Kedah hanya membenarkan 20 orang dan Pasar Awam Larkin Sentral di Johor pula mengehadkan 200 individu pada satu-satu masa.

Paling menarik, pihak pengurusan Pasar Besar Melaka di Bachang, Melaka mengambil inisiatif menyediakan laluan khas untuk warga emas yang merupakan golongan berisiko dijangkiti Covid-19 selain mengehadkan kemasukan pengunjung kepada 20 orang pada satu-satu masa.

Pematuhan SOP juga dilihat memuaskan di Gerai Bawah Tali Api Manjoi, Perak serta Pasar Awam Taman Tun Sardon di Pulau Pinang dan seorang pengunjung, Rohani Rahman, 68, berkata beliau berasa selamat membeli barangan di pasar itu.

Bagaimanapun, keadaan sedikit berbeza di Pasar Awam Kepala Batas, Pulau Pinang apabila pengunjung dilihat berkerumun di gerai-gerai tanpa beratur mengikut SOP sehingga menyebabkan anggota polis terpaksa hadir membuat pemeriksaan.

Di Negeri Sembilan pula, aktiviti ‘mantai’ yang sinonim dengan Adat Perpatih dilihat masih mendapat sambutan sehingga menyaksikan seorang penjual daging mantai di Pasar Besar Seremban iaitu Daniel Zulkifli berjaya menjual kira-kira satu tan produknya seawal 9.30 pagi.

– BERNAMA


Pengarang :