Peniaga menyiapkan tempahan yang dibuat melalui PLATS dan Grab di e-dapur Bandar Utama, Damansara pada 4 Mei 2020. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA PILIHAN MINGGUAN SELANGOR

PLATS bantu promosi produk peniaga kecil

SHAH ALAM, 5 MEI: Platform Selangor (PLATS) diwujudkan bagi membantu usaha mempromosi produk peniaga kecil, kata ketua pegawai operasi Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan).

Soffan Affendi Aminudin berkata kaedah itu penting bagi memastikan kejayaan perniagaan dapat dilihat apabila sesebuah produk tular.

“Viral (tular) natijahnya ‘sale’ (jualan) meningkat dan semuanya jadi secara kebetulan. Jadi, kenapa kita tidak rancang perkara itu jadikan berstruktur dan dapat memberi manfaat kepada yang lain.

“Promosi ini adalah perbelanjaan yang orang tidak sanggup keluar tetapi ia penting. Hal seperti ini yang kita dahulukan dan promosi itu dimasukkan dalam PLATS,” katanya pada 28 April.

Soffan Affendi Aminudin

Soffan Affendi menjelaskan saluran e-dagang ini memudahkan urusan peniaga yang hanya perlu memberi nombor telefon, gambar dan lokasi untuk promosi.

Pada 11 April, Dato’ Menteri Besar berkata program e-dapur yang diperkenal pada Ramadan tahun lalu diteruskan lagi bagi membantu peniaga menjana pendapatan.

Dato’ Seri Amirudin Shari menjelaskan program PLATS 2.0 kali ini tidak hanya berlangsung
ketika Ramadan sebaliknya dijalankan sepanjang masa.

Inisiatif itu diusahakan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB), sebuah anak syarikat Kerajaan Negeri, dengan kerjasama Yayasan Hijrah Selangor dan Grab Express.

PLATS 2.0 diperkenal bagi melengkapkan ekosistem Agenda Digitalisasi Selangor membabitkan usahawan melalui satu platform digital.


Pengarang :