Selangorkini
Dato’ Seri Amirudin Shari (tengah) meninjau lokasi Saringan Komuniti Covid-19 di Dewan Kampung Lindungan PJS 6, Petaling Jaya pada 21 Februari 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

Program awasi Covid-19 di seluruh negeri mulai 8 Mei

SHAH ALAM, 4 MEI: Kerajaan Selangor mengadakan program pengawasan bagi mengenal pasti kes Covid-19 secara aktif di seluruh negeri mulai 8 Mei hingga 10 Jun.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata program saringan dimulakan sekitar Kajang dan Semenyih dengan kos ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri.

“Saringan percuma ini akan dilaksanakan di dua Dewan Undangan Negeri (DUN) setiap hari meliputi seluruh 56 DUN yang terletak dalam Selangor.

“Program ini akan memberi manfaat dan peluang kepada rakyat yang berisiko, pernah menjadi kontak pesakit Covid-19, bergejala dan bimbang tentang status mereka,” katanya dalam kenyataan.

Amirudin berkata program permulaan Fasa Mitigasi Wabak Pandemik Covid-19 Negeri Selangor berikutan kenaikan kes yang tinggi dalam tempoh beberapa minggu.

Beliau menjelaskan situasi kian membimbangkan apabila ada dalam kalangan masyarakat tidak tahu dijangkiti virus kerana tidak bergejala dan sihat.

“Golongan ini amat merisaukan kerana mereka boleh menularkan dan menjangkiti kumpulan berisiko tinggi.

“Diharapkan rakyat akan mengambil langkah proaktif dengan menjalani saringan mengikut tarikh yang ditetapkan dan memainkan peranan untuk mengurangkan wabak Covid-19,” kata Amirudin.

Kerajaan Negeri memperuntuk RM6 juta bagi meneruskan Saringan Komuniti Covid-19 secara percuma di seluruh negeri untuk membendung penularan wabak.

Program menyasar penglibatan 50,000 penduduk meliputi kawasan berkepadatan tinggi dan golongan berpendapatan rendah bagi meringankan beban mereka.

Berikut senarai lokasi DUN dan tarikh Saringan Komuniti Covid-19:


Pengarang :