Petugas kesihatan Selcare melakukan ujian calitan kepada peserta Saringan Komuniti Covid-19 secara bersasar di Dewan Orang Ramai Teluk Panglima Garang, Kuala Langat pada 20 Mac 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Program saringan komuniti dijangka dilaksana dalam tempoh terdekat

SHAH ALAM, 2 MEI: Program saringan komuniti anjuran Kerajaan Negeri dijangka dilaksana dalam tempoh terdekat susulan peningkatan kes jangkitan Covid-19 di Selangor.

Pengurus Klinik Selcare berkata program saringan percuma untuk rakyat itu memang sudah dirancang dan pihaknya hanya menanti ‘lampu hijau’ untuk mengendalikannya.

“Mungkin kita akan mula minggu ini. Ketika ini kita tunggu keputusan dari bilik gerakan dan Pasukan Khas Selangor Covid-19 (STFO) mengenai lokasi mana yang akan dimulakan dulu.

“Kali terakhir kita adakan pada minggu lalu di Bandar Sungai Long Kajang,” kata Mohd Noor Md Nasir ketika dihubungi Selangorkini.

Beliau juga menasihatkan orang ramai supaya menjaga tatacara operasi piawai (SOP) dan tidak keluar rumah tanpa tujuan penting bagi mengelak peningkatan kes dalam komuniti.

Semalam, kes Covid-19 di Selangor kembali kepada tiga angka iaitu 759 kes selepas beberapa hari sebelumnya mencatat bilangan melebihi empat angka.


Pengarang :