Sejumlah penumpang mengalami kecederaan apabila dua tren Transit Aliran Ringan (LRT) terlibat dalam kemalangan berhampiran stesen Kampung Baru di bawa keluar bagi dibawa ke hospital pada 24 Mei 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Rawatan mangsa kemalangan LRT tidak jejas wad Covid-19 di HKL

PUTRAJAYA, 25 MEI: Rawatan terhadap mangsa kemalangan Transit Aliran Ringan (LRT) Laluan Kelana Jaya tidak menjejaskan pengurusan rawatan untuk pesakit Covid-19 di Hospital Kuala Lumpur (HKL), kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.

Beliau berkata 64 mangsa yang cedera dalam insiden semalam itu ditempatkan di wad HKL, dengan enam daripada mangsa kritikal manakala tiga memerlukan bantuan alat pernafasan (ventilator) dan tiga lagi berada di bilik pembedahan.

“Wad Covid-19 di HKL tidak terganggu dan masih boleh menggunakan kemudahan peralatan perubatan sedia ada.

“Ventilator sudah diagihkan untuk kes tertentu di wad Covid-19, unit rawatan rapi (ICU) dan kritikal. Ini tidak mengganggu kegiatan biasa dan kegiatan merawat pesakit Covid-19,” katanya pada sidang media Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan secara maya bersama-sama Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin hari ini.

Dua tren LRT laluan Kelana Jaya, sebuah membawa penumpang dan sebuah lagi tren rosak yang sedang dipandu uji telah bertembung dalam kejadian pada 8.45 malam semalam di kawasan terowong antara Stesen Kampung Baru dan KLCC, menyebabkan 213 penumpang cedera.

– BERNAMA


Pengarang :