Selangorkini
Peserta saringan menjalani ujian calitan Covid-19 secara pandu lalu di Dewan MPAJ Pandan Indah, Ampang pada 11 Mei 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Saringan pandu lalu ditentu ikut lokasi sesuai

KLANG, 30 MEI: Pelaksanaan saringan komuniti Covid-19 secara pandu lalu bukan ditentukan mengikut pendaftaran awal sebaliknya kesesuaian lokasi tanpa menggangu lalu lintas.

Pengurus Klinik Selcare berkata pihaknya meninjau lokasi dikenal pasti seminggu sebelum program secara percuma anjuran Kerajaan Selangor berlangsung.

“Kita akan pastikan kawasan tersebut lapang dan ada laluan supaya tidak berlaku kesesakan kerana berkemungkinan ramai individu datang membuat saringan.

“Polis juga akan memberi nasihat sama ada boleh diteruskan konsep tersebut dengan mengambil kira barisan kenderaan menghalang peserta disaring secara terus atau sebaliknya,” kata Mohd Noor Md Nasir pada program Saringan Komuniti di Dewan Serbaguna Teluk Pulai di sini semalam.

Mohd Noor memaklumkan tujuh daripada 32 lokasi saringan setakat ini menggunakan kaedah berkaitan iaitu Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang, Teratai, Pandan Indan, Seri Serdang, Subang Jaya, Bandar Utama serta Kota Anggerik.

“Konsep pandu lalu ini dikhaskan untuk warga emas, orang kelainan upaya (OKU), ibu mengandung dan keluarga membawa anak,” katanya.


Pengarang :