Selangorkini
Orang ramai membuat pendaftaran sebelum melakukan ujian calitan ketika Saringan Komuniti Covid-19 secara bersasar di Dewan Seri Siantan, Batu Caves pada 19 Mei 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENSI SELANGOR

Tiada petugas kesihatan Klinik Selcare kendali saringan dijangkiti Covid-19

GOMBAK, 20 MEI: Tiada anggota perubatan Klinik Selcare terlibat dengan Saringan Komuniti dijangkiti Covid-19 sejak program itu bermula Februari lalu.

Pegawai pemasaran dan komunikasi korporat Selgate Corporation Sdn Bhd berkata petugas kesihatan sentiasa menekankan aspek keselamatan semasa mengambil sampel ujian kit pantas antigen (RTK-Ag) orang ramai.

“Alhamdulillah, atas kesedaran tersebut setakat ini tiada petugas dijangkiti wabak dan berharap mereka terus dilindungi.

Norafida Zamri bercakap kepada media selepas melakukan ujian calitan ketika Saringan Komuniti Covid-19 secara bersasar di Dewan Beringin Gombak Setia, Batu Caves pada 19 Mei 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI

“Petugas memakai pakaian pelindungan diri (PPE) sepanjang proses ujian bagi mengelak sebarang risiko jangkitan,” kata Norafida Zamri pada program Saringan Komuniti percuma anjuran Kerajaan Selangor di Dewan Seri Siantan Sungai Tua di sini semalam.

Beliau berkata seramai 15 kakitangan ditempatkan di setiap lokasi saringan pada satu-satu masa untuk menjalankan skop kerja ditugaskan.

“Anggota kesihatan masing-masing berperanan untuk menyaring dan menguji setiap sampel ujian diambil di makmal bergerak di kawasan terbabit,” katanya.


Pengarang :