Selangorkini
Rozana Zainal Abidin (tiga, kiri) bersama wanita Bagan Sungai Yu dalam Bengkel Belajar Masak Nasi Lemak Ayam Rendang di Route Five Hostel x Cafe, Kuala Selangor pada 11 April 2021. Foto Facebook YB Rozana Zainal Abidin, ADUN Permatang
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

ADN Permatang fokus jadikan suri rumah usahawan, jana pendapatan

SHAH ALAM, 19 JUN: Lebih ramai suri rumah mampu menjana pendapatan sendiri menjadi sebahagian
misi penting Ahli Dewan Negeri (ADN) Permatang Rozana Zainal Abidin.

Menyedari majoriti mereka tiada pendapatan, beliau menegaskan perkara itu bukan halangan untuk mereka berdikari.

Apatah lagi, ramai wanita bekerjaya turut berusaha menambah pendapatan sampingan menerusi perniagaan.

“Untungnya wanita di Permatang amat kreatif untuk mencari pendapatan sampingan dari dari rumah. Rata-ratanya terlibat dalam pembuatan makanan. Tidak kurang juga ada yang menghasilkan kraf daripada barang lama atau terpakai,” katanya.

Menjadi tanggungjawab Rozana untuk memperkemas kelebihan berkenaan melalui bimbingan dan bantuan tambahan.

“Kita beri bantuan kewangan, permudahkan urusan lesen dan lain-lain. Bagi menjayakannya, pusat khidmat bekerjasama dengan Pusat Wanita Berdaya DUN Permatang serta Biro Hal Ehwal Wanita dan Keluarga Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) DUN Permatang untuk menganjurkan beberapa program,” katanya.

Namun, beliau mengingatkan mereka terutama yang terlibat dengan industri makanan supaya menekankan
konsep 4K iaitu kebersihan, kesihatan, kualiti dan kuantiti.

Ini kerana mereka perlu bersedia untuk memenuhi permintaan dalam kuantiti banyak tanpa menjejaskan kualiti produk terutama dari segi kebersihan dan kesihatan.

Justeru, pusat khidmat Permatang pada Mac lalu dengan kerjasama International Muslim Friendly Affiliation Network (IMFAN) dan Halal International Selangor menganjurkan program latihan bagi menjayakan amalan pensijilan halal dan meluaskan perniagaan.

“Saya mahu mereka pergi jauh, dari Permatang ke antarabangsa. Ini boleh jadi kenyataan kerana sudah ada usahawan wanita yang saya kira dapat menjadi inspirasi buat masyarakat.

“Antaranya Projek Ratu Kapit di Kampung Sungai Terap, projek jualan ikan dan nelayan di Jeti Nelayan Kampung Sungai Yu, pengusaha Kuih Bakar Kampung Ujong Permatang dan Ummi Seafood & Pes di Kampung Sungai Yu.

Rozana percaya wanita memainkan peranan besar walau di mana mereka berada. Hanya perlu berani dan yakin pada diri sendiri untuk melakukan perubahan. Dari titik perubahan kecil melonjak mencipta
kejayaan besar. Mereka boleh berjaya meski bekerja dari rumah.

Kepercayaan Rozana itu seiring pelaksanaan inisiatif Kerajaan Negeri antara penyediaan modal pinjaman dari Yayasan Hijrah Selangor (Hijrah), Skim Niaga Darul Ehsan (NaDi) dan Dana Usahawan Mikro Selangor.

“Terima kasih Kerajaan Selangor yang mewujudkan pelbagai inisiatif untuk membantu wanita. Langkah sebegini mampu melahirkan ramai usahanita DUN Permatang,” katanya.


Pengarang :