Datuk Seri Anwar Ibrahim beramah mesra bersama seorang warga emas yang juga penerima vaksin Pfizer BioNTech di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Pusat Konvensyen Sunway Pyramid, Subang Jaya pada 28 Mei 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Anwar gesa percepat beri vaksin, luaskan kelonggaran untuk beli

SHAH ALAM, 6 JUN: Kerajaan digesa mempercepat pemberian suntikan vaksin Covid-19 kepada rakyat berikutan jangkitan wabak semakin merebak ketika ini.

Ketua pembangkang berkata, Putrajaya harus memfokus kepada golongan yang mahu dan sudah mendaftar menerima suntikan vaksin.

“Kamu lambat pesan vaksin, rakyat derita lama, lebih banyak kematian. Sibuk riuh orang antivaksin, golongan ini kecil, bagi dulu yang sudah daftar.

“Tanggungjawab kita menyelamatkan mereka,” kata Datuk Seri Anwar Ibrahim menerusi amanat khas Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) yang disiar secara maya hari ini.

Selain itu, Anwar juga meminta kerajaan memberi kelonggaran kepada mana-mana syarikat yang ada keupayaan membeli sendiri vaksin Covid-19.

“Oleh kerana keadaan darurat, mendesak dan orang maut, maka cepatkanlah berilah kelonggaran. Biarlah dia beli. Buat apa kita nak tangguh sedangkan dia ada  keupayaan,” katanya.

 


Pengarang :