Selangorkini
Keadaan di unit rawatan rapi (ICU) di salah sebuah hospital kerajaan yang merawat pesakit Covid-19. Foto Facebook Noor Hisham Abdullah
AGENDA NASIONAL

Dua warga emas usia 101 tahun antara 86 maut akibat Covid-19

SHAH ALAM, 4 JUN: Dua warga emas wanita berusia 101 tahun antara 86 maut di Malaysia hari ini akibat jangkitan Covid-19, menurut ketua pengarah kesihatan.

Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menerusi kenyataan memaklumkan warga emas pertama meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur namun tidak dinyatakan latar belakang penyakit yang dihidapi.

Seorang lagi mangsa meninggal dunia di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru dengan sejarah penyakit jantung, darah tinggi dan dislipidaemia.

Majoriti kes kematian hari ini melibatkan individu lanjut usia selain mempunyai sejarah penyakit kencing manis, jantung dan darah tinggi.

Senarai kematian di Selangor kekal mencatatkan jumlah tertinggi iaitu 20 kes diikuti Johor (14), Negeri Sembilan (13), Kuala Lumpur (tujuh) dan Kedah (empat).

Selain itu, masing-masing tiga kes di Sabah, Melaka, Pahang, Perak, Labuan dan Pulau Pinang; Kelantan dan Terengganu (dua), Perlis (satu).


Pengarang :