Hasnul Baharuddin mengagihkan ayam dan sayur percuma kepada penduduk Kampung Sungai Raba, Kuala Langat pada 3 April 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
ADN SELANGOR

DUN Morib agih makanan sejuk beku bantu penduduk terjejas PKP

SHAH ALAM, 12 JUN: Dewan Undangan Negeri (DUN) Morib menyediakan 500 pek makanan bagi membantu penduduk yang terkesan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

Wakil rakyatnya Hasnul Baharuddin berkata selain makanan asas seperti beras, gula, biskut dan minyak masak, pek makanan itu turut diisi makanan sejuk beku.

“Kita beri kelainan untuk kali ini. Setakat ini, jumlah diagihkan tidak banyak, mungkin penduduk telah membuat persediaan.

“Bagaimanapun, kita jangka permohonan bakul makanan akan meningkat kerana PKP disambung,” katanya ketika dihubungi.

Sementara itu, Hasnul berkata sebanyak 100 bakul makanan diagihkan kepada keluarga yang menjalani kuarantin di rumah dalam tempoh sebulan.

“Kita faham mereka tidak boleh keluar kerana mahu kekang penularan pandemik. Jadi, kita bantu meringankan beban mereka,” katanya.

Semalam, Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan PKP dilanjutkan dua minggu lagi mulai 15 hingga 28 Jun susulan kes Covid-19 melebihi 5,000 sehari.

 


Pengarang :