Selangorkini
Hanya imam dan bilal mengerjakan solat Zohor di Surau Al-Husna Seksyen 20, Shah Alam pada 18 Mac 2020 susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Enam pentadbir dibenar solat jemaah, tiada aktiviti di rumah ibadat

SHAH ALAM, 1 JUN: Selangor menetapkan hanya enam pentadbir masjid dan surau dibenarkan solat berjemaah susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lebih ketat mulai hari ini.

EXCO Hal Ehwal Agama Islam Mohd Zawawi Ahmad Mughni memaklumkan ketetapan berkenaan berkuat kuasa sepanjang PKP sehingga satu tempoh ditetapkan dari semasa ke semasa.

Senarai bilangan ahli jemaah di masjid dan surau seperti berikut:

Mohd Zawawi menambah semua aktiviti pengimarahan masjid dan surau ditangguhkan, namun kuliah atau tazkirah dibenarkan secara dalam talian dari kediaman penceramah.

Menurutnya, pengurusan solat jenazah bukan Covid-19 pula dibenarkan di masjid dan surau dengan kehadiran jemaah atau kaum kerabat terdekat tidak lebih 15 orang tidak termasuk pentadbir yang menguruskan jenazah.

“Pentadbir perlu terus memberi akses dan kemudahan ruang solat kepada musafir, pemandu e-panggilan, khidmat penghantar makanan dan pemandu kenderaan awam dengan mematuhi tatacara operasi piawai (SOP).

“Masjid dan surau boleh mengambil inisiatif menyalurkan bantuan kepada mana-mana ahli kariah terjejas dengan PKP tetapi keutamaan dalam bentuk wang tunai yang disalur terus ke akaun penerima,” katanya.


Pengarang :