Mohd Zawawi Ahmad Mughni mengedarkan beg guna semula (Bagus) kepada peserta program Saringan Komuniti Covid019 secara pandu lalu di Dewan Sukan Klang, Klang pada 1 Jun 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

EXCO edar 2,000 beg guna semula untuk peserta Saringan Komuniti

KLANG, 2 JUN: Sebanyak 2,000 beg guna semula (Bagus) diedar pejabat EXCO hal ehwal pengguna kepada peserta Saringan Komuniti di Dewan Sukan Klang di sini semalam.

Mohd Zawawi Ahmad Muhgni berkata bahan tersebut diedar sebagai kaedah mendidik orang ramai tidak menggunakan beg plastik dalam urusan seharian.

“Perkara ini sebagai salah satu kempen mengalakkan penggunaan beg guna semula dalam kalangan rakyat Selangor,” katanya ketika ditemui pada program Saringan Komuniti percuma di Dewan Sukan Klang di sini semalam.

Bermula 1 Januari 2017, Selangor melaksanakan kempen Bebas Beg Plastik dan sebanyak RM6 juta dikutip daripada orang ramai menerusi caj 20 sen setakat ini.

Hasil kutipan itu digunakan untuk kempen kesedaran awam dan mendidik masyarakat dalam usaha mengurangkan penggunaan beg plastik yang menjadi punca pencemaran alam sekitar.


Pengarang :