Sebahagian pendatang asing tanpa izin yang ditahan dalam pemeriksaan imigresen ke atas 16 premis sekitar Bukit Sentosa dan Dengkil,Selangor. Foto Facebook Jabatan Imigresen Malaysia
AGENSI SELANGOR

Imigresen tahan 33 pendatang tanpa izin kerja di kedai runcit

PUTRAJAYA, 17 JUN: Jabatan Imigresen menyerbu 16 kedai runcit yang disyaki dikendalikan warga asing di sekitar Bukit Sentosa, Rawang dan Dengkil di Selangor dalam operasi pada Isnin (14 Jun) dan Selasa lalu, serta menahan 33 pendatang tanpa izin di premis terbabit.

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata mereka yang ditahan terdiri daripada 18 lelaki warga Bangladesh, tujuh lelaki warga Myanmar, dua lelaki warga Pakistan, seorang lelaki warga India dan tiga lelaki serta dua wanita warga Indonesia.

Beliau berkata pemeriksaan awal mendapati kesemua pendatang tanpa izin terbabit disyaki melakukan kesalahan menyalahgunakan pas atau permit dan juga tidak memiliki pas yang sah untuk bekerja di premis tersebut.

“Semasa serbuan dijalankan terdapat warga asing yang cuba melarikan diri dan membuat provokasi. Walau bagaimanapun, kesemua warga asing ini berjaya ditahan dan situasi dapat dikawal,” katanya dalam kenyataan hari ini mengenai operasi berkenaan.

Pemeriksaan di semua premis terlibat mendapati kesemua premis berkenaan mempunyai lesen perniagaan yang dimiliki dan didaftarkan atas nama warganegara Malaysia namun disyaki disewakan kepada warganegara asing, katanya.

Kesemua pendatang tanpa izin yang ditahan telah dibawa ke Pusat Kesihatan Daerah Putrajaya untuk menjalani ujian saringan COVID-19 sebelum ditempatkan di Depoh Imigresen Semenyih, katanya.

Khairul Dzaimee berkata antara kesalahan yang dikenal pasti dilakukan pendatang tanpa izin terbabit adalah tiada dokumen pengenalan diri, tinggal lebih masa, penyalahgunaan pas dan kesalahan lain yang melanggar Akta Imigresen 1959/63, Akta Pasport 1966 dan Peraturan-Peraturan Imigresen 1963.

Beliau berkata seramai enam warga tempatan turut dikenakan notis untuk hadir memberi keterangan bagi membantu siasatan.

– BERNAMA


Pengarang :