Selangorkini
Penduduk Palestin mengibarkan bendera berhampiran Masjid Al-Aqsa di Old City Jerusalem pada 21 Mei 2021. Foto REUTERS
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Kutipan tabung Palestin kini hampir cecah setengah juta ringgit

KLANG, 1 JUN: Kutipan Tabung Kemanusiaan Selangor Prihatin yang dilancar pada 19 Mei bagi membantu rakyat Palestin kini hampir mencecah setengah juta ringgit.

EXCO Hal Ehwal Agama Islam Mohd Zawawi Ahmad Mughni berkata pihaknya yakin dapat mencapai sasaran RM1 juta dalam tempoh terdekat.

“Tabung ini dilancar bertujuan pertamanya untuk membeli ambulans, kedua membeli kenderaan pelbagai guna dan ketiga bantuan bekalan makanan.

“Alhamdulillah setakat ini jumlah kutipan kita hampir setengah juta dan kita akan teruskan sehingga mencapai sasaran,” katanya ketika ditemui membuat tinjauan Saringan Komuniti di Dewan Sukan Klang di sini.

Katanya, kempen Tabung Kemanusiaan Selangor Prihatin itu juga dibuat di pekarangan lokasi saringan.

Kerajaan Negeri melancar tabung berkenaan untuk rakyat Palestin selama 10 hari sejak 19 Mei, namun dilanjutkan dua minggu lagi susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Orang ramai yang ingin menyumbang ke Tabung Kemanusiaan Selangor Prihatin boleh dibuat melalui nombor akaun 8604747531 (Cimb Islamic Bank Berhad) atas nama Bendahari Negeri Selangor dan rujukan Palestin.

Maklumat lanjut boleh didapati melalui pautan www.pedulipalestin.com/selangor

 


Pengarang :