Gerabak LRT terbabit kemalangan di laluan Kelana Jaya berjaya dibawa keluar awal pagi 27 Mei 2021. Foto Facebook Wee Ka Siong
AGENDA NASIONAL

Menteri: Laporan siasatan insiden LRT dibentang ke Kabinet esok

PUTRAJAYA, 8 JUN: Laporan siasatan kemalangan membabitkan tren Transit Aliran Ringan (LRT) pada 24 Mei lepas akan dibentangkan pada mesyuarat Kabinet esok, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Menerusi hantaran di laman Facebook rasminya hari ini, Wee berkata laporan itu disediakan oleh Jawatankuasa Siasatan yang terdiri daripada sembilan anggota diketuai oleh Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan Datuk Isham Ishak.

Wee yang berpuas hati dengan hasil laporan tersebut turut menyatakan bahawa ia dibuat secara profesional, komprehensif dalam perinciannya serta diselesaikan dalam tempoh 14 hari yang diberikan kepada jawatankuasa itu.

“Tahniah dan syabas diucapkan kepada pasukan Jawatankuasa Siasatan atas usaha keras beberapa hari ini, bertungkus-lumus siang malam termasuk turun padang ke Pusat Kawalan Operasi (OCC) LRT Kelana Jaya, membuat sesi simulasi di tempat kejadian, temu siasat serta meneliti dokumen-dokumen panduan operasi berkaitan,” katanya.

Insiden pada pukul 8.33 malam 24 Mei lepas mengakibatkan sebuah tren tanpa penumpang bertembung dengan sebuah lagi tren yang membawa 213 penumpang dalam terowong antara stesen LRT Kampung Baru dan stesen LRT KLCC.

Berkongsi mengenai isi kandungan laporan yang sedang diteliti itu, Wee berkata terdapat beberapa cadangan untuk meningkatkan keselamatan serta tatacara operasi piawai (SOP) tren Rapid Rail.

“Bukan setakat meningkatkan mutu perkhidmatan Rapid Rail, tetapi penemuan dan cadangan ini juga akan dapat meningkatkan infrastruktur perkhidmatan kereta api Malaysia untuk jangka panjang,” katanya.

-BERNAMA


Pengarang :