Dato’ Seri Amirudin Shari mendengar taklimat pengurusan kilang berkenaan garis panduan operasi kilang ketika pelancaran Program Pencegahan Penularan di Kawasan Titik Panas (POIS) di Kilang Nestle, Shah Alam pada 22 Februari 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Nestlé terawal sertai POIS, dipuji polis amal SOP berkesan

SHAH ALAM, 11 JUN: Syarikat pengeluar makanan dan minuman Nestlé (Malaysia) Berhad, Seksyen 15, di sini mendapat pujian pihak berkuasa berikutan amalan tatacara operasi piawai (SOP) berkesan.

Ketua Polis Daerah Shah Alam Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib menyarankan semua sektor industri perkilangan mencontohi syarikat terkenal itu, lapor Berita Harian.

“Saya berharap kilang industri lain boleh mengikut cara syarikat ini melaksanakan SOP di tempat kerja,” katanya selepas memantau operasi kilang itu hari ini.

Pada 22 Januari lalu, Nestlé menjadi kilang terawal yang memenuhi komponen pencegahan penularan di kawasan titik panas (POIS) bagi mencegah dan mengurangkan kluster tempat kerja.

Kriteria itu meliputi penggunaan platform Langkah Masuk Dengan Selamat (SELangkah), penubuhan jawatankuasa terdiri daripada beberapa kumpulan kecil dengan fungsi berbeza dan ujian pengesanan awal.

Setakat 30 Mei, lebih 120 syarikat merangkumi 50,000 pekerja menyertai POIS.


Pengarang :