Yair Lapid (kanan) membentuk gabungan baharu sekali gus menyaksikan pemerintahan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu (kiri) selama 12 tahun berakhir. Foto AFP
AGENDA GLOBAL

Pemerintahan 12 tahun PM Israel Benjamin Netanyahu berakhir

BAITULMAQDIS, 3 JUN: Pemimpin pembangkang Israel, pada Rabu mengumumkan telah mencapai kesepakatan untuk membentuk kerajaan gabungan yang akan mengakhiri pemerintahan 12 tahun Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, lapor Xinhua.

Kenyataan Yair Lapid dan rakan sekutu utamanya, Naftali Bennett itu dibuat kira-kira 30 minit sebelum tarikh akhir untuk pembentukan kerajaan baharu selepas pilihan raya 23 Mac.

Satu kenyataan rasmi dikeluarkan pejabat Presiden Reuven Rivlin menyatakan Lapid memaklumkan presiden “beliau telah dapat membentuk kerajaan.”

Di bawah kesepakatan itu, pemimpin parti Yesh Atid, dan Naftali Bennett, yang menerajui parti  Yamina, jawatan perdana menteri akan disandang secara bergilir, dengan didahului Bennett.

Gabungan baharu itu juga termasuk parti Ra’am, sebuah parti Islam dipimpin Mansour Abbas, menandakan kali pertama parti Arab menjadi sebahagian daripada gabungan di Israel.

Turut termasuk dalam gabungan itu parti-parti kecil  antaranya parti Biru dan Putih, diketuai Menteri Pertahanan Benny Gantz yang pernah bekerjasama dengan Netanyahu untuk membentuk kerajaan, parti sayap kanan Israel Our Home and New Hope, parti Buruh dan parti Meretz.

Presiden mengucapkan tahniah kepada Lapid dan pemimpin parti lain atas kejayaan itu dan berharap  Knesset (parlimen) “akan bersidang secepat mungkin untuk meluluskan pembentukan kerajaan, sebagaimana yang diperlukan.”

Akhbar Ha’aretz Israel melaporkan Knesset dijangka bersidang bagi mendapatkan undi percaya untuk kerajaan baharu pada Rabu depan.

Lapid menulis di Twitter, menyatakan kerajaan baharu “akan melayani semua warga Israel, sama ada yang telah mengundi mereka atau tidak. Ia akan menghormati pesaingnya dan melakukan yang terbaik untuk menyatukan semua masyarakat Israel . ”

Langkah itu dibuat selepas beberapa siri pilihan raya yang gagal memecahkan kebuntuan politik.

Kesepakatan itu sekali gus mengakhiri pemerintahan Netanyahu, perdana menteri paling lama berkhidmat di Israel, yang sedang menghadapi perbicaraan atas tuduhan jenayah rasuah dalam tiga kes berasingan.

-BERNAMA

 


Pengarang :