Selangorkini
Anggota Polis Trafik Diraja Malaysia (PDRM) membuat pemeriksaan terhadap pengguna jalan raya yang melalui sekatan jalan raya (SJR) di Plaza Tol Duta bagi memastikan orang ramai tidak merentas daerah atau negeri ketika tinjauan pada 13 Mei 2021. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

PKP 3.0 sambung dua minggu lagi, berkuat kuasa 15 Jun

KUALA LUMPUR, 11 JUN: Perintah Kawalan Pergerakan (PKP 3.0) yang dijadualkan sehingga Isnin ini, disambung dua minggu lagi hingga 28 Jun berikutan jumlah kes harian Covid-19 yang masih tinggi.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata perkara itu diputuskan dalam Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dipengerusikan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini setelah menerima cadangan dan pembentangan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Keputusan ini dibuat setelah mengambil kira jumlah kes harian masih tinggi melebihi 5,000 sehari dengan purata kes baharu sehingga semalam ialah 6,871,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

Ismail Sabri menjelaskan senarai tatacara operasi piawai (SOP) bagi setiap aktiviti perkilangan, perniagaan dan industri masih kekal seperti mana diumumkan sebelum ini yang boleh dirujuk dari laman sesawang kementerian berkaitan.

Katanya maklumat lanjut SOP pula boleh diperoleh menerusi laman sesawang MKN di www.mkn.gov.my.

Ismail Sabri berkata memandangkan semua senarai SOP adalah sama seperti sebelum ini, maka beliau berharap tiada lagi kekeliruan dalam pelaksanaan penguatkuasaan SOP di lapangan yang akan mengakibatkan rakyat terkesan.

– BERNAMA


Pengarang :