Petugas Kesihatan Selcare melakukan ujian calitan kepada peserta Saringan Komuniti Covid-19 di Dewan MDKS Bandar Baru, Kuala Selangor pada 6 Jun 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDA SELANGOR

Sultan Selangor puji Kerajaan Negeri laksana saringan percuma

SHAH ALAM, 8 JUN: Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor memuji langkah agresif Kerajaan Negeri dalam melaksana program Saringan Komuniti secara percuma.

Dalam masa sama, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj juga meminta rakyat terus mematuhi arahan sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Ini termasuk duduk di rumah jika tiada urusan penting di luar, serta tidak leka dalam mengamalkan SOP wajib seperti memakai pelitup muka, menjaga jarak fizikal dan sentiasa memastikan kebersihan diri,” menurut kenyataan Facebook Royal Selangor hari ini.

Sejak 8 Mei sehingga 10 Jun, Kerajaan Negeri menjalankan program pengawasan wabak secara aktif melalui Saringan Komuniti di seluruh 56 Dewan Undangan Negeri (DUN).

Program bawah Fasa Mitigasi Wabak Pandemik Covid-19 memanfaatkan rakyat negeri ini yang berisiko, pernah menjadi kontak rapat, bergejala dan bimbang status kesihatan mereka.

Setakat semalam seramai 91,586 orang telah disaring di 46 Dewan Undangan Negeri (DUN), daripada jumlah itu 3,237 individu disyaki positif namun kebanyakannya tiada gejala.

Selain itu, baginda turut menzahir rasa kecewa dengan kewujudan golongan antivaksin di negeri ini dan berharap rakyat tidak mudah terpengaruh dengan pemahaman terpesong.

“Baginda percaya vaksin mampu menyelamatkan nyawa individu dan sesebuah komuniti masyarakat, khususnya daripada wabak berbahaya seperti Covid-19,” kata kenyataan itu.

Sultan Selangor juga bimbang jika masih ada individu atau kumpulan yang berdegil untuk menerima suntikan vaksin Covid-19.


Pengarang :