Dua wanita memakai penutup mulut dan hidung sebagai langkah berjaga-jaga berikutan penularan jangkitan Covid-19 ketika tinjauan di tempat perhentian teksi Bandar Seremban, Negeri Sembilan pada 14 Mac 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Teksi, e-panggilan dibenar operasi sepanjang PKP penuh

PUTRAJAYA, 12 JUN: Semua perkhidmatan pengangkutan awam termasuk teksi dan e-panggilan dibenarkan beroperasi sepanjang pelaksanaan sekatan pergerakan penuh yang dilanjutkan sehingga 28 Jun ini dengan mengikut tatacara operasi piawai (SOP) ketat, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata setiap kenderaan penumpang pengangkutan awam teksi dan e-panggilan dihadkan kepada dua orang iaitu seorang pemandu dan seorang penumpang, termasuk kenderaan bersaiz lebih besar seperti pacuan empat roda (4WD) dan van.

“Para pengguna pengangkutan awam perlu mendapatkan kebenaran rentas negeri atau rentas daerah daripada pihak polis sekiranya menggunakan mana-mana mod pengangkutan awam bagi perjalanan yang berkaitan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Wee berkata pemandu teksi perlu mendapatkan surat kebenaran beroperasi daripada Sistem Maklumat Industri Logistik (SMILE) di https://application.mot.gov.my. manakala pemandu e-panggilan pula boleh mendapatkan salinan surat kebenaran Kementerian Pengangkutan (MOT) yang telah diberikan kepada syarikat operasi masing-masing.

Beliau berkata surat tersebut dan Lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV) yang dikeluarkan oleh Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) diperlukan sebagai bukti kebenaran beroperasi di sekatan jalan raya (SJR).

Wee berkata kesemua pemain industri yang telah mendapat kelulusan di bawah SMILE sebelum 1 Jun lepas boleh memuat turun semula surat pengesahan beroperasi dalam laman sesawang sama tanpa perlu mendaftar semula.

Sekatan pergerakan penuh di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang sepatutnya berakhir 14 Jun ini disambung untuk tempoh dua minggu lagi, berkuat kuasa 15 hingga 28 Jun ini.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan tersebut dibuat setelah mengambil kira jumlah kes harian yang masih tinggi iaitu melebihi 5,000 kes sehari.

-BERNAMA


Pengarang :