Ketua Polis Daerah Petaling ACP Mohd Fakhrudin Abdul Hamid (tengah) bersama Ketua Polis Selangor Dato’ Arjunaidi Mohamed memeriksa dokumen perjalanan orang ramai dalam sekatan jalan raya di Lebuhraya Persekutuan pada 3 Julai 2021. Foto Facebook Polis Daerah Petaling Jaya
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

PKPD 34 mukim di Selangor tamat, empat lokasi baharu mula Ahad

SHAH ALAM, 16 JULAI: Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) selama dua minggu di 34 mukim Selangor ditamatkan seperti dijadual hari ini.

“Sidang khas Majlis Keselamatan Negara telah meneliti pembentangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengenai situasi semasa dan bersetuju untuk tidak melanjutkan PKPD di semua mukim yang terbabit,” kata timbalan perdana menteri.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bagaimanapun mengumumkan empat kawasan baharu dalam empat daerah akan dikuat kuasa perintah ketat itu selama dua minggu mulai 18 Julai.

Kawasan-kawasan tersebut seperti berikut:

1. Damai Apartment, mukim Damansara, Petaling
2. Jalan Pandan Indah, mukim Ampang, Hulu Langat
3. Jalan Batu Nilam, mukim Klang, Klang
4. Taman Samudera, mukim Batu, Gombak

Tambanya, tatacara operasi piawai (SOP) bagi semua PKPD adalah sama seperti yang diumumkan sebelum ini. Maklumat lanjut boleh diakses di laman sesawang MKN di www.mkn.gov.my

Mengenai operasi pematuhan SOP di sektor perkilangan dan premis perniagaan, Ismail Sabri memaklumkan 65 premis diarahkan tutup semalam kerana ingkar arahan ditetapkan kerajaan.

Pihak polis juga mengeluarkan kompuan kepada 404 individu atas kesalahan melanggar SOP Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) manakala 12 orang direman.


Pengarang :