Selangorkini
Penghantar barangan Seldec mengangkat beg selepas pelancaran portal Rantaian e-Bekalan Digital Selangor dan aplikasi Seldec Rider di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam pada 24 Jun 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENSI SELANGOR

Seldec mula operasi di Kuala Selangor Ogos depan

SHAH ALAM, 9 JULAI: Program Rantaian e-Bekalan Digital Selangor (Seldec) bakal memulakan operasi di kawasan Kuala Selangor bermula Ogos depan.

Pengurus pembangunan bisnes Selangor Industrial Corporation Sdn Bhd (SIC) berkata pihaknya mempelawa usahawan di daerah itu menyertai program tersebut.

“Kita menerima banyak permintaan supaya membuka ruang perniagaan di kawasan luar bandar. Namun, kita perlu mempertimbangkan beberapa faktor antaranya logistik.

“Pendaftaran usahawan dibuka sejak awal bulan ini dan sudah mempunyai beberapa individu sebagai penghantar makanan,” kata Noraziziah Abdullah ketika dihubungi.

Beliau berkata, secara keseluruhan lebih 1,000 usahawan berdaftar di bawah Seldec melibatkan 38 kawasan sekitar Selangor dan Kuala Lumpur sahaja.

“Usahawan yang berdaftar terdiri daripada pelbagai kategori dan paling ramai berdaftar melibatkan perusahaan kecil dan sederhana,” katanya.

Seldec dilancarkan pada 3 Oktober 2019 bagi membantu meningkatkan pendapatan usahawan kecil dan pengusaha luar bandar di negeri ini.


Pengarang :