Selangorkini
Suasana sekitar pusat peranginan Alang Kenari dekat Titi Hayun di Yan pada 19 Ogos 2021 yang dipenuhi kayu dan lumpur berikutan kejadian banjir kilat yang berlaku sehari sebelum itu. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Banjir Yan: Dua mangsa hilang belum ditemui

YAN, 20 OGOS: Operasi mencari dan menyelamat yang memasuki hari ketiga hari ini belum berjaya mengesan dua lagi mangsa yang dipercayai masih hilang dalam kejadian banjir akibat fenomena kepala air yang berlaku pada Rabu lepas.

Ketua Polis Daerah Yan Deputi Superintendan Shahnaz Akhtar Haji berkata operasi pada hari ini masih tertumpu di lokasi kedua-dua mangsa dilaporkan hilang iaitu Titi Hayun dan Batu Hampar, namun pasukan mencari dan menyelamat tidak menemui sebarang petunjuk.

“Pada hari ini kita telah menambah kekuatan yang membabit seramai 308 anggota daripada pelbagai agensi dan telah menggunakan unit dron daripada polis dan bomba untuk mengesan mangsa.

“Namun sehingga operasi ditamatkan 4 petang tadi, tiada petunjuk tentang keberadaan mangsa-mangsa yang masih hilang. Kita akan teruskan semula operasi mencari pada pukul 8 pagi esok,” katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini.

Katanya, operasi juga telah diperluaskan termasuk ke kawasan perairan berhampiran berdasarkan penemuan mayat mangsa keempat yang dijumpai di kuala Sungai Udang, semalam.

Menurutnya, operasi mencari mangsa turut berdepan sedikit kesukaran memandangkan kawasan pencarian adalah berbatu dan berlumpur yang menyebabkan pasukan mencari mengambil masa lama untuk memeriksa sesuatu kawasan.

“Bagi operasi mencari dan menyelamat esok, kita akan menambah lagi kekuatan anggota pasukan dan turut mendapatkan bantuan unit udara polis bagi mengesan lokasi yang disyaki mangsa dihayutkan,” katanya.

Setakat ini, banjir yang berlaku akibat fenomena kepala air dari Gunung Jerai, itu mengorbankan empat mangsa selain menyebabkan kerosakan kepada kawasan kediaman dan penempatan sekitar gunung itu.

– BERNAMA


Pengarang :