Warga asing turut menerima suntikan vaksin Covid-19 semasa program Vaksin Selangor (Selvax) Komuniti DUN Sijangkang di Dewan Majlis Perbandaran Kuala Langat (MPKL) Taman Banting Baru pada 8 Ogos 2021. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MB bawa isu individu mahu vaksin tapi tiada dokumen kepada menteri

SHAH ALAM, 9 OGOS: Dato’ Menteri Besar akan membantu berhubung isu individu di negeri ini yang mahu divaksin tetapi tidak mempunyai dokumen pengenalan diri.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata beliau telah berbincang dengan menteri penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin dan penyelesaian akan diumum dalam masa terdekat.

“Bagi mengatasi masalah ini, saya telah berhubung dengan Menteri Penyelaras PICK dan jalan penyelesaian akan diumum dalam masa terdekat.

“…sama ada melalui dokumen pengenalan sementara menerusi aplikasi SELangkah (Langkah Masuk Dengan Selamat) atau inisiatif lain yang akan dikenal pasti,” katanya menerusi video Kemaskini Usaha Kerajaan Negeri Selangor Menggempur Covid-19 di Facebooknya hari ini.

Selain itu, Amirudin percaya banyak kes berhubung mereka yang tidak mempunyai kewarganegaraan atau pekerja asing yang bekerja di negara ini tanpa dokumen lengkap.

“Ada segelintir mereka tidak lengkap dokumen kerana pas dan visa pekerja tidak dapat diperbaharui susulan beberapa kekangan seperti Perintah Kawalan Pergerakan (PKP),” katanya.


Pengarang :