Orang awam berjoging di Taman Tasek Ampang Hilir, Kuala Lumpur selepas kerajaan membenarkan aktiviti riadah dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) pada 17 Jun 2020. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
PBT SELANGOR

MBPJ hanya benarkan riadah di taman awam kawasan kejiranan

SHAH ALAM, 18 OGOS: Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) hanya membenarkan aktiviti sukan dan riadah secara individu di taman rekreasi awam sekitar kawasan kejiranan.

Unit Komunikasi Korporatnya dalam kenyataan menyebut aktiviti tanpa sentuhan fizikal perlu mematuhi jarak antara dua hingga tiga meter mulai jam 7 pagi hingga 8 malam.

“Penduduk di negeri fasa satu Pelan Pemulihan Negara (PPN) dibenarkan mengunjungi taman awam bagi riadah namun terhad untuk joging, berbasikal, senaman dan permainan individu.

“Ia tidak boleh melibatkan pengoperasian fasiliti sukan dan aktiviti terhad di taman-taman rekreasi awam berhampiran kediaman sahaja,” kata pihak berkuasa tempatan itu.

Sementara itu, MBPJ memamklumkan beberapa taman rekreasi awam kekal ditutup demi keselamatan orang ramai susulan kes Covid-19 di negeri ini masih tinggi.

Penutupan itu selaras Seksyen 24, Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (1988) (Akta 342) dan Akta Polis 1967.

Senarai taman rekreasi awam yang ditutup seperti berikut:

1. Taman Bandaran Kelana Jaya
2. Taman Tasik Komuniti Kelana Jaya
3. Taman Jaya
4. Taman Aman
5. Taman PJS 10
6. Taman Rimba Riang, Kota Damansara
7. Taman Railway
8. Taman Bandar Tasik Mutiara Damansara
9. Taman Padang Kota, Kota Damansara
10.Taman Seksyen 8, Kota Damansara
11.Taman Ara Damansara
12.Taman Ara PJU 1A/29
13.Taman Centre Spine, Bandar Sri Damansara
14.Taman Seksyen 6 Kota Damansara
15.Taman Rakyat Damai Kita, Damansara Damai (Urban Park 1 – 5)
16.Hutan Pendidikan Bukit Gasing

Maklumat lanjut mengenai tatacara operasi piawai (SOP) penuh PPN boleh diakses di laman sesawang www.mkn.gov.my atau melalui media sosial MBPJ.

Kerajaan membenarkan taman rekreasi awam di semua negeri dalam fasa satu PPN dibuka untuk tujuan riadah mulai 16 Ogos.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata langkah itu bagi memastikan kesejahteraan rakyat dipelihara terutama dalam usaha mengurangkan tekanan mental.


Pengarang :