Kumpulan Caliph Buskers membuat persembahan pada program Vaksin Selangor (Selvax) di pusat pemberian vaksin (PPV) Tropicana Gardens Mall, Petaling Jaya pada 21 Ogos 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
BERITA UTAMAEXCOSELANGOR

Selangor belanja RM250,000 bantu pemuzik jana pendapatan

SHAH ALAM, 25 OGOS: Kerajaan Negeri memperuntuk sebanyak RM250,000 bagi membantu pemuzik jalanan atau busker yang terjejas pendapatan akibat Covid-19.

EXCO Kebudayaan dan Warisan Borhan Aman Shah berkata inisiatif melalui projek Kita Buskers Selangor memanfaatkan 500 pemuzik yang berdaftar bawah kelab atau persatuan negeri.

“Daripada 2,000 yang berdaftar, hanya sekitar 500 masih aktif kerana sejumlah besar bertukar kerjaya dengan menjadi penghantar makanan dan sebagainya.

“Justeru mereka yang masih aktif akan mendapat manfaat daripada program ini seterusnya membantu meringankan bebanan kewangan dan emosi mereka akibat pandemik,” katanya.

Beliau menjawab pertanyaan lisan wakil rakyat Sementa Dr Daroyah Alwi berhubung langkah kerajaan membantu pemain seni dan adat Melayu ketika pandemik pada sidang Dewan Negeri Selangor hari ini.

Sementara itu, Borhan berkata Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (Padat) akan mewujudkan muzium permainan di Kuala Selangor sebagai tarikan pelancongan terbaharu.

Beliau berkata persiapan yang kini pada tahap akhir memakan masa berikutan kekangan Perintah Kawalan Pergerakan sejak awal tahun.

“Apabila siap kelak, muzium ini bukan sahaja dijadikan pusat tarikan kesenian dan pelancongan malah menjadi pusat aktiviti permainan tradisional secara berkeluarga,” katanya.

Pada 7 Ogos, Borhan berkata Kerajaan Negeri membela nasib busker dengan menempatkan mereka di pusat pemberian vaksin (PPV) terpilih termasuk empat PPV mega bawah persekutuan

Projek Kita Buskers Selangor selama sebulan mulai mulai 15 Ogos membabitkan PPV Bangi Avenue, Sunway, Dewan MBPJ, MSU Shah Alam, Tanjung Sepat dan Gombak.


Pengarang :