EXCO pelaburan, perdagangan dan perindustrian, Dato’ Teng Chang Khim. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Selangor terima nilai pelaburan RM22.45 bilion sejak Jan 2020

SHAH ALAM, 30 OGOS: Selangor menerima 411 projek perkilangan dengan nilai pelaburan berjumlah RM22.45 bilion bagi tempoh Januari 2020 hingga sekarang.

EXCO pelaburan, perdagangan dan perindustrian berkata dari jumlah berkenaan sebanyak RM10.43 bilion adalah daripada pelaburan tempatan dan sebanyak RM12.02 daripada pelaburan asing.

“Sebanyak 27,491 potensi peluang pekerjaan telah diwujudkan menerusi pelaburan ini,” kata Dato’ Teng Chang Khim dalam sidang Dewan Negeri Selangor, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab isu dibangkitkan wakil rakyat Hulu Bernam, Datuk Rosni Sohar mengenai nilai pelaburan yang masuk ke Selangor dari Januari tahun lepas hingga sekarang.

Sementara itu, mengenai usaha yang dilakukan Kerajaan Negeri untuk memastikan bahawa pelaburan di negeri ini diyakini pelabur, Chang Kim berkata pelbagai program dilaksana menerusi Invest Selangor.

“Bagi tempoh Januari hingga Julai 2021, Kerajaan Negeri melalui Jawatankuasa Tetap telah melaksanakan sebanyak 121 program dan aktiviti bagi menggalakan aktiviti pelaburan .

“Walaupun perintah larangan ke luar negara masih berkuatkuasa disebabkan pandemik Covid-19, Invest Selangor mengambil pendekatan dengan mengadakan program virtual bersama pelabur berpontensi dari luar negara,” katanya.


Pengarang :