Penjarakan fizikal antara pekerja di bahagian pemprosesan dipermudah dengan pembahagi lutsinar selain dilengkapi pemakaian pelitup muka N96 dan pelindung muka ketika tinjauan di Kompleks Nestlé Shah Alam pada 5 Ogos 2021. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI
BERITA UTAMARENCANAWAWANCARA

Sistem POIS kekang penularan virus lebih 1,500 kilang

SHAH ALAM, 14 OGOS: Lebih 1,500 syarikat beroperasi di pusat perindustrian besar hingga kawasan perkampungan mendaftar Program Pencegahan Penularan di Kawasan Titik Panas (POIS).

Diperkenal Pasukan Petugas Pencegahan Covid-19 (STFC) yang ditubuhkan Kerajaan Selangor bagi membendung wabak Covid-19, program itu bertujuan mencegah penularan virus dalam sesebuah kilang.

Hakikatnya, jumlah kes di kilang tidak banyak, sudah berjaya dikekang termasuk menggunakan kaedah POIS, tetapi penularan dalam masyarakat semakin meningkat.

POIS yang ditubuhkan pada 6 Januari bertujuan memastikan tatacara operasi piawai ketat supaya risiko perebakan Covid-19 di sesebuah premis pada tahap minimum.

Wartawan Amin Ridzuan Ishak dan jurufoto Ahmad Zakki Jilan meninjau pelaksanaan POIS di kilang Nestlé (M) Berhad di Seksyen 15, Shah Alam dan Fondant Industries Sdn Bhd di Tebuk Pulai, Sabak Bernam pada 5 Ogos.

 


Inspektor kawalan kualiti Fondant Industries Chow Yee Mun mencuci tangan di bilik khas sebelum membuat pemantauan produk bagi mengelak jangkitan menerusi sentuhan anggota tubuh

 

 

Pekerja dan pelawat perlu membersihkan diri dari debu di bilik mandian udara sebelum dibenar memasuki bahagian memproses di Fondant Industries yang menggaji 10 pekerja

 


Pekerja beratur mengikut penjarakan fizikal untuk ke bilik khas bagi menukar sut perlindungan kepada pakaian biasa selepas habis waktu bekerja di kilang Fondant Industries

 

Pekerja atau pelawat kilang Nestlé berbaris mengikut petak khas yang disediakan. Mereka juga dilarang berbual sementara menunggu keputusan calitan Covid-19


Amalan penjarakan fizikal antara pekerja pemprosesan dipermudah dengan penyediaan penghadang lutsinar selain pekerja dilengkapi pemakaian pelitup muka KN95 dan pelindung muka. Foto Nestlé

 

Pengurus Kejuruteraan Nestlé Manufacturing Malaysia Bryan Wong Aun Ee menunjukkan sistem pengisytiharan kesihatan yang perlu diisi sebelum pekerja dibenar memasuki kilang

 

Bilangan pekerja pembungkusan dihad kepada empat orang bagi memudahkan penjarakan fizikal di Fondant Industries. Mereka menggunakan cecair ethanol (ethyl alcohol) bagi membersihkan mesin dan peralatan

 

Pekerja Nestlé diwajibkan membuat ujian kit pantas antigen (RTK-Ag) dua kali seminggu bagi mengelak penularan virus

 

Nestlé menggunakan mesin penapis udara di ruang tertutup bagi memastikan pengudaraan baik. Had maksimum kandungan karbon dioksida (CO2) tidak lebih 800 bahagian setiap juta (ppm)

 

Laluan pejalan kaki dua hala di koridor kilang ditandai garisan kuning bagi memastikan pergerakan pekerja mematuhi penjarakan fizikal di kilang Nestlé

 

Pekerja mengelap meja menggunakan cecair pembasmi kuman selepas makan di kilang Nestlé. Penghadang lutsinar turut dipasang. Mereka hanya dibenar duduk di meja yang ditandai unit masing-masing

 

Pekerja membersihkan pemegang besi tangga setiap satu jam bagi mengelakkannya terdedah kepada virus Covid-19 di Nestlé


Pengarang :