Dato’ Teng Chang Khim ketika ditemu bual Media Selangor sempena program sambutan Tahun Baharu Cina peringkat Selangor 2021 di Bangunan SUK, Shah Alam pada 2 Februari 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Tujuh krematorium di Selangor, percepat urusan mayat bukan Islam

SHAH ALAM, 27 OGOS: Sebanyak tujuh pusat krematorium diwujudkan di Selangor bagi mempercepat urusan pembakaran mayat bukan Islam.

EXCO Jawatankuasa Khas Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao (Limas) Dato’ Teng Chang Khim berkata pusat pembakaran masing-masing dua di Majlis Bandaraya Shah Alam dan Majlis Bandaraya Petaling Jaya.

Selain itu, katanya satu di Majlis Bandaraya Subang Jaya, Majlis Perbandaran Klang dan Majlis Perbandaran Sepang.

“Bagi Majlis Perbandaran Kuala Selangor terdapat dua permohonan pembinaan krematorium iaitu di Jeram dan Ijok yang telah mendapat kebenaran merancang.

“Manakala Majlis Perbandaran Kajang juga telah meluluskan satu permohonan di mukim Beranang dan dijangka siap dalam tempoh dua tahun dari tarikh kebenaran merancang,” katanya.

Beliau menjawab pertanyaan wakil rakyat Balakong Wong Siew Ki mengenai penyelesaian terhadap masalah kekurangan krematorium dalam sidang Dewan Negeri Selangor hari ini.

Beliau berkata terdapat satu lagi cadangan pembinaan pusat krematorium oleh Majlis Perbandaran Kuala Langat (MPKL) di aats tanah seluas lima ekar Jalan Serdang Belah, mukim Tanjung Dua Belas.

Kerajaan Negeri mewujudkan pusat krematorium bagi mempercepat urusan pembakaran mayat mangsa Covid-19 bukan Islam.

 


Pengarang :