Lee Kee Hiong melihat petugas kesihatan memberi suntikan pelalian Covid-19 kepada penerima vaksin ketika program Vaksin Selangor (Selvax) bergerak DUN Kuala Kubu Bharu di Dewan Serbaguna Kampung Chuang Rasa, Kuala Kubu Bharu pada 24 September 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
ADNSELANGOR

350 hadir tanpa janji temu di vaksin bergerak Kuala Kubu Bharu

HULU SELANGOR, 24 SEPT: Seramai 350 individu mendaftarkan diri untuk menerima suntikan pelalian pada program Vaksin Selangor (Selvax) bergerak Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Bharu hari ini.

Wakil rakyatnya Lee Kee Hiong berkata sambutan amat menggalakkan apabila masih ada segelintir masyarakat hadir secara terus untuk dapatkan dos vaksin negeri.

“Pendaftaran dibuka sejak beberapa hari lalu tetapi masih ada yang hadir tanpa janji temu…kita mungkin tidak dapat tunaikan semua permintaan kerana dos diperuntuk amat terhad dan keutamaan perlu diberi kepada yang berdaftar awal.

“Namun, kita akan beri vaksin kepada mereka yang hadir secara terus sekiranya peserta berdaftar tidak hadir,” katanya kepada SelangorKini.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada program Selvax bergerak di Dewan Serbaguna Kampung Chuang Rasa di sini hari ini.

Pada masa sama, beliau mencadangkan agar Kerajaan Negeri meneruskan program memandangkan masih ramai individu belum menerima vaksin meskipun dos pertama.

“Saya melihat ramai belum menerima suntikan sama ada warganegara mahupun warga asing. Diharap inisiatif ini dapat diteruskan,” katanya.

Bermula 13 September program Selvax bergerak dijalankan bagi memastikan tiada rakyat negeri ini tercicir daripada menerima suntikan pelalian.

Program bermula jam 9 pagi hingga 5 petang itu menggunakan bas sebagai pusat pemberian vaksin (PPV) yang akan bergerak ke seluruh DUN dan Parlimen mengikut jadual.

Pakej Kita Selangor 2.0 diumumkan pada 9 Jun memperuntuk sebanyak RM200 juta untuk menjayakan Selvax Komuniti dan Selvax Industri yang akan memanfaatkan jutaan penduduk negeri ini.


Pengarang :