Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim membahaskan mengenai Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) ketika Mesyuarat Penggal Keempat, Parlimen ke-14 di Bangunan Parlimen pada 28 September 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Anwar cadang jawatankuasa Parlimen pantau projek kerajaan

SHAH ALAM, 28 SEPT: Datuk Seri Anwar Ibrahim mencadangkan penubuhan Jawatankuasa Pemilih Parlimen bagi memantau pelaksanaan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Ketua pembangkang berkata jawatankuasa terdiri ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang itu bertanggungjawab meneliti kemajuan serta ketelusan projek.

“Saya harap cadangan ini dapat pertimbangan perdana menteri untuk tunjuk kesediaan dan keterbukaan untuk mendengar, bukan sekadar retorik apabila penilaian tidak dapat dilakukan.

“Bentang secara terperinci semua perkara termasuk kontrak dan bahas di Parlimen, tiada guna transformasi dan memorandum persefahaman (MoU), kita tidak mahu bersekongkol apabila berbilion duit hilang,” katanya ketika membahaskan RMK-12 di Parlimen hari ini.

Ahli Parlimen Port Dickson berkata jawatankuasa tersebut juga perlu diberi kuasa memantau projek RMK-12 yang dilaksanakan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC).

“Jawatankuasa ini penting supaya individu yang mentadbir GLC tidak fikir mereka boleh buat apa saja kerana GLC adalah korporat yang tidak perlu membentangkan laporan di Parlimen.


Pengarang :