Pelancong mula tiba di Lapangan Antarabangsa Langkawi sempena pembukaan Gelembung Pelancongan pada 16 Sept 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Empat lagi kes positif Covid-19 dikesan sebelum ke Langkawi

SHAH ALAM, 17 SEPT: Hari kedua gelembung pelancongan Langkawi merekodkan empat kes positif Covid-19 hasil saringan di pintu masuk udara dan laut pada hari ini.

Ketua pengarah kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata jumlah itu adalah daripada 3,454 pelancong yang disaring.

“Empat kes positif Covid-19 dikesan hasil saringan di pintu masuk udara dan laut ke Pulau Langkawi. Sejumlah 3,454 orang pelancong telah berjaya disaring,” katanya menerusi Facebook.

Beliau berkata empat kes itu masing-masing dikesan di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah Subang (satu), Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (satu) dan Jeti Kuala Perlis (dua).

Semalam, sebanyak lima kes Covid-19 dikesan menerusi saringan sebelum berlepas ke Pulau Langkawi melalui pintu masuk udara dan laut.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata kesemua kes dikesan melalui ujian RTK-Ag dan berada pada tahap satu iaitu tidak bergejala.

“Kes-kes ini telah diberikan perintah pengawasan dan pemerhatian di rumah (HSO) untuk diisolasi bagi tempoh 10 hari,” katanya.


Pengarang :