Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein ketika sidang media di bangunan Parlimen pada 14 September 2021. Foto BERNAMA
AGENDANASIONAL

Hanya 10 SOP dikuat kuasa dalam fasa endemik

SHAH ALAM, 14 SEPT: Kerajaan akan mengurangkan 181 tatacara operasi piawai (SOP) mengawal penularan Covid-19 kepada 10, yang turut membabitkan kebenaran rentas negeri.

Mnteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishamuddin Hussein berkata langkah itu bagi memudahkan orang ramai, golongan industri dan penguat kuasa memahaminya susulan peralihan ke fasa endemik dijangka Oktober.

Menurutnya SOP berkenaan dipersetujui dalam mesyuarat kuartet menteri Covid-19 membabitkan Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin dan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa.

“Kelonggaran baharu sudah dipersetujui secara prinsip, Perdana Menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) akan umum dalam tempoh terdekat,” katanya pada sidang media di Parlimen hari ini.

Hishamuddin berkata kerajaan juga sedang mempertimbang bagi memberi kelonggaran tambahan dalam sektor pelancongan dan membenarkan pembukaan gimnasium.

“Namun kerajaan akan melakukan penilaian risiko terlebih dahulu, contohnya bagi sektor pelancongan harus dibuktikan projek perintis di Langkawi tidak menyebabkan penularan.

“Sekiranya semua baik baru kita buka gelembung pelancongan lain pula, penandanya arasnya kes Covid-19 terkawal dan hampir semua penduduknya perlu mendapat vaksin,” katanya.


Pengarang :