Kit ujian kendiri Covid-19 menggunakan sampel air liur. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Inisiatif Selangor sedia kit kuarantin dicontohi kerajaan persekutuan

SHAH ALAM, 19 SEPT: Inisiatif Kerajaan Selangor menyediakan kit ujian kendiri kepada pesakit Covid-19 dicontohi kerajaan persekutuan, kata Dato’ Menteri Besar.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata pengumuman yang dibuat Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob itu membuktikan usaha Kerajaan Negeri sebelum ini berkesan menangani Covid-19.

“Kerajaan Selangor menyambut baik pengumuman ini. Julai lalu sebagaimana dalam Pakej Kita Selangor 2.0, Kerajaan Negeri menyediakan Kit Penilaian Kesihatan khusus kepada kontak rapat dan keluarga yang positif.

“Kit ini mengandungi oximeter dan pelitup muka. Baru-baru ini Kerajaan Negeri turut mengumumkan pemberian ‘self test kit’ percuma kepada 60,000 individu yang memerlukan di Selangor,” katanya menerusi Facebook.

Hari ini, Ismail Sabri mengumumkan pemberian Pakej Penjagaan Covid-19 (PPC) yang dijangka memberi manfaat kepada kira-kira 3.6 juta keluarga B40 sebagai persediaan ke arah era endemik Covid-19.

Katanya, bantuan PPC dengan peruntukan lebih RM471.6 juta mengandungi antara lain pek pelitup muka guna semula sebanyak empat keping setiap keluarga dan kit ujian kendiri Covid-19 sebanyak empat kit setiap keluarga.

Pada 12 Ogos, Amirudin berkata Kerajaan Selangor mengagihkan 60,000 kit ujian kendiri Covid-19 secara percuma kepada keluarga mangsa yang disahkan positif wabak.

Beliau berkata kit itu diagihkan melalui Pusat Khidmat Masyarakat dan Pejabat Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN).

Kit itu mula diedar pada 3 September lalu kepada lima wakil rakyat di DUN Bandar Utama, Seri Setia, Kota Damansara, Taman Templer dan Subang Jaya dengan masing-masing menerima 1,000 unit.


Pengarang :