Jengkaut yang disita MPAJ di kawasan Bukit Tabur pada 11 September 2021. Foto Twitter Anfaal Saari
BERITA UTAMA PBT SELANGOR

Isu Bukit Tabur: MPAJ sita jengkaut, letak batu penghadang

SHAH ALAM, 11 SEPT: Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) menyita jengkaut dan meletakkan batu penghadang di lokasi kerja-kerja tanah tanpa kelulusan di lot 759 Mukim Hulu Kelang.

Yang Dipertua Mohd Fauzi Mohd Yatim berkata tindakan itu susulan aduan mengenai aktiviti tanah tanpa kebenaran yang tular di media sosial petang tadi, lapor Harian Metro.

“Kami menyita sebuah jengkaut dan meletakkan batu penghadang di lokasi berkenaan bagi menghalang kenderaan berat masuk semula ke kawasan itu.

“MPAJ memandang serius mengenai isu ini dan tidak berkompromi terhadap mana-mana pihak yang tidak mematuhi undang-undang ditetapkan,” katanya.

Jelas Mohd Fauzi, lot berkenaan merupakan tanah pertanian bagaimanapun semakan mendapati tiada sebarang permohonan kerja membersihkan kawasan dibuat kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) itu.

“Kami mengambil maklum berhubung perkara itu dan sudah mengambil tindakan penguatkuasaan di lot 759 itu kira-kira jam 11 pagi tadi.

“Pihak pemilik tanah melakukan kerja-kerja pembersihan tanah dan penebangan pokok dengan menggunakan satu unit jengkaut,” katanya.

Menurut Mohd Fauzi, tindakan diambil mengikut Seksyen 70(A), Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974 (Akta133).

Petang tadi, Dato’ Menteri Besar memberitahu aktiviti tanah di kawasan Bukit Tabur tiada kaitan dengan Kerajaan Negeri dan tidak mendapat kelulusan PBT.

Susulan itu, Dato’ Seri Amirudin Shari memaklumkan bahagian penguat kuasa dikerah ke lokasi bagi menghentikan aktiviti berkenaan.

Penjelasan itu dibuat susulan pertanyaan seorang pengguna Twitter yang mempersoalkan bagaimana kerja-kerja tanah boleh dilakukan di situ sedangkan aktiviti pendakian tidak dibenarkan.


Pengarang :