Pengarah Kesihatan Negeri Selangor Dato’ Indera Dr Sha’ari Ngadiman (dua, kiri) bersama Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) Dato’ Mohd Shahzihan Ahmad (kiri) melihat petugas kesihatan memberi suntikan pelalian Covid-19 pada program vaksinasi khas guru Kafa dan pegawai masjid di Dewan Syarahan dan Muzakarah, Masjid Negeri, Shah Alam pada 22 September 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

JKNS sedia anjur semula program vaksin guru Kafa, pegawai masjid dan jurunikah

SHAH ALAM, 23 SEPT: Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) sedia menganjur semula program pelalian untuk kumpulan guru Kelas al-Quran dan Fardhu Ain (Kafa), pegawai masjid dan jurunikah yang enggan divaksin.

Pengarahnya Datuk Dr Sha’ari Ngadiman berkata pihaknya memahami kumpulan terbabit tidak mendapat input yang betul tentang vaksin.

“Mungkin apabila melihat kawan-kawan yang mengambil vaksin boleh mengajar dan terpanggil untuk mengambil suntikan kita akan cuba berikan.

“Kita akan mengadakan program vaksinasi sama seperti ini dan mereka boleh hadir walaupun tanpa janji temu,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas meninjau program vaksinasi khas Frontliner Jais di di Dewan Syarahan dan Muzakarah Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah semalam.

Terdahulu, seramai 872 guru Kafa, pegawai masjid dan jurunikah diarah hadir menerima suntikan menerusi program yang dihadiri Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) Dato’ Mohd Shahzihan Ahmad.

Bagaimanapun Mohd Shahzihan memaklumkan setakat jam 11 pagi semalam seramai 146 telah hadir tetapi 80 peratus daripadanya menolak terima vaksin.


Pengarang :